KULTURTOGET FOR BØRN OG UNGE
Kulturtoget er et nyt, ambitiøst udviklingsprojekt i Horsens Kommune, der bringer kunst og kultur direkte ud til børn og unge i kommunens opland. Projektet bygger videre på den tidligere kortlægning Kultur Rejsen og har til formål at styrke samarbejdet mellem kulturskoler, dagtilbud og folkeskoler i områder, hvor adgangen til kulturtilbud kan være mere begrænset.
FRA KULTURSTATIONEN TIL OPLANDET - MED STOP I BØRNEHØJDE
Kulturtoget har afgang fra Kulturstationen i Skolegade – hjemsted for kommunens fire stærke kulturskoler: Horsens Musik- & Balletskole, Billedskolen, og Komediehuset. I bagagen har de musik, dans, billedkunst og teater – og nu kører de ud til skoler og dagtilbud i Nim, Søvind, Østbirk og Vestbyen.
Formålet er klart: At flere børn og unge får mulighed for at opleve og deltage aktivt i kulturens skabende processer – ikke kun som tilskuere, men som medskabere.
– Vi har i mange år haft Kulturstationen som et kreativt kraftcenter i midtbyen, men det er en udfordring at nå ud til børn og unge i oplandet – både pga. geografi og traditioner, fortæller Andreas Boesen (S), formand for Horsens Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg.
Derfor sendes Kulturtoget nu afsted. Det skal sikre, at også børn i for eksempel Nim og Søvind også får mulighed for at opleve og være en del af kunsten og kulturens skabende processer.

HVORFOR ET TOG?
Vi har særligt udvalgt skoler og dagtilbud der i begrænset omfang møder eller har samarbejdet med lokale kulturskoler før til at hoppe ombord på kulturtoget. Derudover har vi fundet ud af, at afstanden til midtbyens kulturtilbud spiller en rolle, når det handler om børns mulighed for at deltage i kreative aktiviteter.
Følgende skoler og dagtilbud er inviteret ombord på kulturtoget:
- Nim Skole og Dagtilbud Nim
- Søvind Skole og Dagtilbud Søvind
- Østbirk Skole og Dagtilbud Østbirk
- Horsens Byskole, afd. Fussingsvej
- Dagtilbud Vestbyen
KULTURTOGET SOM PÆDAGOGISK VÆRKTØJ
Kulturtoget er ikke bare en flot indpakket kulturgave. Det er tænkt som et fleksibelt redskab, som skoler og daginstitutioner kan bruge i deres arbejde med børnene. Har en skole eksempelvis behov for at støtte fællesskabet i en ny klassekonstellation, eller står et dagtilbud med en udfordrende overgang fra vuggestue til børnehave, kan kulturforløb være med til at skabe trygge og kreative rum. Det handler om at bruge kulturen som et værktøj i arbejdet med trivsel, læring og identitet. Derfor følger vi op med et praksisnært evalueringsværktøj, som både sætter ord på oplevelsen og skaber læring til næste gang. Evalueringerne sker i tæt dialog mellem lærere, pædagoger og kulturaktører.
VIL DU VIDE MERE?
Kulturtoget starter officielt med et arrangement i juni ‘25 på Kulturstationen med besøg fra Institut for Børnekultur – og herfra ruller det altså videre ud i landskabet med fuld kraft og masser af kreativitet i bagagen.
Vil du vide mere om Kulturtoget, så kontakt projektleder Peter Jessen på pejes@horsens.dk eller en af deltagende skoler og dagtilbud.
Fakta om Kultutoget
-
3-årig forsøgsmodel (2025–2028)
-
4 skoler og 4 dagtilbud deltager
-
Ca. 140 kulturforløb fordeles over perioden
-
Finansieret ved at omlægge midler fra weekendaktiviteter til lokal forankring
-
Projektstart: Juni 2025 med et stort fælles kickoff på Kulturstationen i samarbejde med Institut for Børnekultur